هرآنچه که باید درباره کنسول های بازی بدانید

29
کنسول بازی چیست

کنسول بازی چیست و چگونه از دنیای کودکان به دنیای بزرگسالان راه یافته است؟ امروزه تقریبا در هر خانه ای یک کنسول بازی یافت می شود. در ابتدا کنسول ها تنها برای بازی کودکان و نوجوانان طراحی شدند اما به مرور و با فراگیر شدن کنسول های خانگی، بازی سازان به این فکر افتادند که دامنه فعالیت های خود را گسترش داده و بازی هایی را نیز برای بزرگسالان منتشر کنند.

کنسول بازی چیست

با ورود بزرگسالان به دایره مخاطب های بازی های رایانه ای، فروش کنسول ها با افزایش چشمگیری مواجه شد و به طبع آن شرکت های مختلف شروع به ساختن کنسول های متنوعی کردند. در این بین بعضی از کنسول ها از سایرین پیشی گرفتند و نام خود را در صنعت گیم جاودانه کردند.

کنسول سگا یکی از آن کنسول هایی است که حتی هم اکنون نیز در برخی خانه ها یافت می شود.

با پیشرفت روز افزون صنعت گیم و کنسول سازی، همه ساله شاهد ظهور نام های جدیدی در این صنعت هستیم. در سال 2020 با ورود نسل جدید کنسول های سونی و مایکروسافت که به نام های پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس شناخته می شوند، کنسول ها به اوج قدرت و کیفیت خود دست یافته اند.

در ادامه مطلب، تاریخچه ای از انواع کنسول بازی و همچنین موفقیت هر کدام را با توجه به سال عرضه و مقدار استقبال خریداران، مورد بررسی قرار می دهیم. سپس از قدیمی ترین تا جدید ترین کنسول بازی را معرفی می کنیم. با پروچس همراه باشید.

کنسول بازی چیست؟

برای اینکه بدانیم کنسول بازی چیست، ابتدا یک تعریف ساده از آن را برای شما ارائه می دهیم. کنسول بازی یک دستگاه الکترونیکی بوده که به وسیله یک کنترل، کنترل بازی را در دستان بازی کننده قرار می دهد. این کنسول ها دارای یک نمایشگر هستند که با یک کابل به کنسول متصل اند.

کنسول ها در واقع بسیار شبیه به رایانه های شخصی کار می کنند با این تفاوت که تنها استفاده آن ها بازی کردن است. البته در حال حاضر کنسول ها می توانند به عنوان موزیک پلیر هم مورد استفاده قرار گیرند. کنسول ها می توانند، با یک کابل معمولی، یا در مدل های جدید با کابل اچ دی ام آی(HDMI) به استریو و یا تلویزیون متصل شوند.

جالب است بدانید که کنسول های نسل جدید قابلیت دسترسی به اینترنت را دارا می باشند.

با ادغام شبکه جهانی اینترنت و کنسول ها، بازی ساز ها به فکر ساختن بازی های ویژه ای افتادند. بازی هایی که در آن گیمرها می توانند به صورت آنلاین با پلیر هایی از سراسر جهان مشغول به بازی شوند. برای این کار، فقط کافی است به سرور بازی متصل شوند و با تمامی کاربران سرور مذکور در ارتباط قرار بگیرند.

امروزه دیدن یک فرد بزرگسال در حال بازی با کنسول ها، امری کاملا عادی است. همچنین از آنجاییکه بچه های این نسل با بازی با کنسول ها بزرگ می شوند طبیعی است که در بزرگسالی نیز علاقه و امکان استفاده از کنسول ها همچنان در آن ها وجود داشته باشد.

انواع کنسول بازی
بازی محبوب سوپرماریو(قارچ خور)

تاریخچه کنسول های بازی

اولین کنسول بازی جهان در حدود 51 سال پیش پا به عرصه این صنعت گذاشت. اولین کنسول ها توانایی اجرای بازی ها با 60 فریم و ویسینک را دارا بودند. از آن زمان تا کنون همواره کنسول ها در حال رقابت با هم هستند و دستگاه ها از نظر نرم افزاری و سخت افزاری همه ساله در حال پیشرفت و ارتقا می باشند.

تا جاییکه در سال 2020 قویترین کنسول های موجود در دنیای کنونی تولید شدند و تجربه متفاوتی از گرافیک و وضوح تصویر را به گیمرها ارائه دادند و مطمئنا چنین کنسول هایی هر پلیر بزرگسال و یا کودک و نوجوان را به خود جذب می کنند.

حال آن که با توجه به قیمت دلاری کنسول ها، خرید آن ها در ایران بسیار گران تر از سایر کشور ها است. با این حال علاقه به بازی های کامپیوتری در ایران بسیار فراگیر است. به گونه ای که مکان هایی تحت عنوان کلوپ های بازی یا گیم نت به وجود آمده اند و پلیر هایی که کنسول خانگی ندارند، می توانند در این مکان ها با پرداخت هزینه استفاده از کنسول، آن را اجاره کرده و بازی کنند.

در ادامه از زمان پیدایش اولین کنسول ها و سیر صعودی آن ها تا به امروز، اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم. با دانستن این اطلاعات می توانید کنسول مورد نظر خود را در بازار پر رقابت کنونی انتخاب کنید.

همچنین با توجه به ویژگی های منحصر به فرد هر کنسول، می توانید نهایت لذت را از بازی کردن به دست آورید.

انواع کنسول بازی تا سال 2023

در حال حاضر کنسول های بازی بسیار متنوع هستند و در واقع برای هر قشر و هر سلیقه ای، کنسول متناسب وجود دارد. اما با هم ببینیم که کنسول های بازی قدیمی تا جدید ترین کنسول بازی چیست و بهترین کنسول های بازی کدامند:

کنسول بازی Magnavox Odyssey(مگناوکس ادیسه) 1972

در واقع کنسول مگناوکس ادیسه، اولین پاسخ به این سوال که کنسول بازی چیست را به صورت واضحی مشخص کرد. این کنسول اولین دستگاهی است که به عنوان کنسول بازی، مهمان خانه ی پلیر ها بوده است.

نمایش این دستگاه در سال 1972 اتفاق افتاد و در ماه اوت همان سال به بازار جهانی عرضه و با استقبال نسبی گیمر ها مواجه شد. اولین رقیب این کنسول 5 سال بعد توسط شرکت آتاری خلق شد و به بازار جهانی راه پیدا کرد.

جالب است بدانید که طراحی مگناوکس ادیسه 2 سال به طول انجامید و در ابتدا با نام جعبه قهوه ای شناخته می شد.

این کنسول به عنوان نخستین کنسول بازی ویدئویی، هم اکنون در موزه ملی آمریکا و در واشنگتون دی سی نگهداری می شود. علاقه مندان می توانند آن را در موزه شهر واشنگتن دی سی دیده و خاطرات خود را زنده کنند.

کنسول بازی Atari 2600 سال 1977

کنسول بازی چیست؟ بیایید پاسخ آتاری را ببینیم. در سال 1977 دومین نسل از کنسول های خانگی ساخته و با تیراژ بالا در بازار عرضه شد. این کنسول در تاریخچه کنسول های بازی از جایگاه ویژه ای برخوردار است، به گونه ای که هر کسی اسم آن را شنیده یا تجربه استفاده از آن را دارد.

آتاری 2600 در اکتبر سال 1977 به عنوان اولین کنسول تولیدی شرکت آتاری، شروع به رقابت با مگناوکس ادیسه کرد.

جالب است بدانید که حافظه داخلی دستگاه تنها 128 بایت بود که در مقایسه با گوشی تلفن همراه امروزی بسیار ناچیز است.

بازی های این کنسول روی نوار یا کارتریج عرضه می شدند که در نوع خود یک پیشرفت بزرگ برای صنعت گیم تلقی می شد. کنسول آتاری 2600 به قدری با استقبال مواجه شد که شرکت های دیگر، کنسول های خود را به نحوی آپدیت کردند تا قابلیت اجرای بازی های آتاری 2600 را دارا باشند.

در سال 1980 آتاری یک بازی ژاپنی به نام مهاجمان فضا را منتشر کرد که در زمان انتشار، در مدت کوتاهی به پر فروش ترین بازی زمان خود تبدیل شد. این بازی بسیاری از مخاطبان گیم را به خرید اتاری 2600 ترغیب کرد.

این فرایند سبب ایجاد سود قابل توجهی برای شرکت اتاری گشت. این بازی یک نو آوری بزرگ محسوب می شد. چرا؟ زیرا اولین بازی به سبک ماجراجویی بود. بعد ها بسیاری از بازی های منتخب سال های مختلف، از سبک ماجراجویی برای مواجه شدن با استقبال پلیر ها، استفاده کردند.

اینتل ویژن (intellivision) 1979

نسل دوم کنسول ها بسیار پربار تر از نسل اول آن ها بود. اما این کنسول بازی چیست؟ این کنسول اولین کنسول تولیدی شرکت آمریکایی متل(Mattel) است. متل در سال 1979 برای ورود به بازار گیم که در آن زمان بسیار مورد توجه قرار گرفته بود، یک کنسول آزمایشی را فقط در کشور آمریکا عرضه کرد، تا نتایج آن را مورد بررسی قرار دهد.

تاریخچه کنسول های بازی
کنسول بازی اینتل ویژن

پس از اطمینان از موفق بودن محصول، متل، مبادرت به انتشار آن در بازار جهانی کرد و توانست موفقیت هایی نیز کسب کند اما با توجه به کثرت رقبا نتوانست موفقیت های خود را ادامه دهد و در رقابت با کنسول های نسل 2 و 3، نه به طور کامل، اما در نهایت به ورطه فراموشی سپرده شد.

کالکوویژن (coleco vision) 1982

در تاریخچه کنسول های بازی، نسل دوم یکی از پر کار ترین نسل ها بوده است و تعداد زیادی کنسول از شرکت های مختلف در این نسل، روانه بازار شدند.

شرکت کلکو نیز در این بازه زمانی، یک کنسول خانگی به نام کالکوویژن را طراحی و تولید نمود. کلکو به تبعیت از  شرکت متل، ابتدا در سال 1982 کنسول خود را به صورت آزمایشی در ایالات متحده منتشر کرد و پس از اطمینان از کسب مخاطبان خود، مبادرت به انتشار این کنسول در بازار جهانی کرد.

پس از آمریکا، اروپا دومین تارگت کلکو برای فروش این محصول بود و با استقبال نیز مواجه شد زیرا نسبت به سایر کنسول های زمان خود دارای گرافیک قابل قبولی بود و همزمان با تولید این کنسول برای اروپا، 12 بازی جدید برای آن منتشر شد که از تنوع بالایی برخوردار بودند.

در طول عمر دو ساله این دستگاه بیش از 145 بازی برای آن منتشر شد، که همه ان ها  روی رام کارتریج این کنسول قرار می گرفت.

کمتر از 30 سال پس از انتشار موفقیت آمیز این کنسول، سایت آی جی آر، کالکوویژن را در لیست تاریخچه انواع کنسول بازی، در بین 25 کنسول برتر تاریخ صنعت گیم، در جایگاه دوازدهم قرار داد، که با وجود کنسول های آن زمان، این جایگاه برای کالکوویژن یک موفقیت بزرگ محسوب می شود.

کنسول نینتندو اینترتیمنت سیستم (Nintendo entertainment system) 1983

این کنسول که به اختصار NES خوانده می شود اولین کنسول خانگی تولید شرکت نینتندو است که در سال 1983 همزمان در آمریکا، اروپا و اسیا عرضه شد. در سال 1982 کنسول ها و صنعت گیم رو به رکود بودند که شرکت نینتندو در بهترین زمان ممکن، NES را منتشر کرد.

ورود نینتندو به بازار گیم و کنسول ها، مجددا شور و شوق مخاطبان نسبت به کنسول های خانگی را زنده کرد و در سراسر دنیا، نسخه های زیادی از آن به فروش رسید. در بسیاری از نظر سنجی ها، از این کنسول به عنوان بهترین کنسول تاریخ یاد می شود.

در ایران نیز این کنسول که نقش پر رنگی در تاریخچه کنسول های بازی داشت، به سرعت مورد استقبال گیمر های ایرانی قرار گرفت.

در ایران به این کنسول، به اشتباه اتاری می گفتند.

کنسول بازی سگا جنسیس یا مگا درایو (sega genesis/mega drive ) 1988

یکی از بهترین و در عین حال خاطره انگیز ترین کنسول های تاریخ، سگا جنسیس است. بطوریکه در سال های 1988 تا حدود 1995 از هر کسی که می پرسیدید کنسول بازی چیست، نام سگا در ذهنش نقش می بست.

از سگا جنسیس به عنوان موفق ترین کنسول نسل چهار یاد می شود. گرافیک سگا جنسیس انقلابی در زمان خود بپا کرد. این دستگاه، اولین کنسول 16 بیتی تاریخ است که از زمان انتشار تا کنون، موفق به فروش بیش از 35 میلیون نسخه شده است.

کنسول دستی گیم بوی (game boy) 1989

اولین سری از کنسول های دستی در سال 1989 توسط نینتندو طراحی و ساخته شد. این کنسول کوچک و دستی که در ایران به اتاری دستی نیز معروف است، کنسول را از یک دستگاه خانگی، به یک دستگاه قابل حمل تبدیل کرد.

قدیمی ترین کنسول های بازی
کنسول بازی گیم بوی

امروزه انواع بسیار زیادی از کنسول های دستی وجود دارند اما اغاز گر این مسیر، گیم بوی نینتندو بوده است.

کنسول سوپر نینتندو (super Nintendo entertainment system) 1990

سوپر نینتندو معروف ترین تولید شرکت نینتندو(شرکت ژاپنی تولید کننده بازی های ویدئویی) است که در سال 1990 به بازار عرضه گردید. این محصول در دوره خود، اصلی ترین رقیب سگا جنسیس بود.

این دستگاه که در زمان خود مجهز ترین و جدید ترین کنسول بازی محسوب می شد، بازی هایی را ساپورت می کرد که حتی امروزه نیز در ذهن مخاطبان جایگاه ویژه ای دارند.

سوپر ماریو و استریت فایتر از معروف ترین بازی های صنعت گیم، بازی های کنسول سوپر نینتندو محسوب می شوند.

کنسول بازی پلی استیشن (1 playstation ) 1994

سال 1994 آغاز عصر طلایی پلی استیشن بود. پلی استیشن محصول شرکت سونی و جزو اولین کنسول هایی بود که به جای نوار، از سی دی استفاده می کرد. هر چند که پلی استیشن محصول ژاپن است، اما توانست در همان ماه های انتشار، بازار اروپا و آمریکا را هم به مخاطبان خود بیفزاید.

ویدئو گیم ها
پلی استیشن وان

پلی استیشن 2 (playstation 2 ) 2000

پلی استیشن 2 در واقع آغاز عصر گرافیک در بازار بازی های کامپیوتری بود. بیایید ببینیم این کنسول بازی چیست و چه مزایایی دارد. این محصول در دو قالب فت و اسلیم وارد بازار شد که نمونه اسلیم آن از پرفروش ترین کنسول های تاریخ است. از مهم ترین بازی های پلی استیشن 2 می توان به فرانچایز گاد اف وار، پرنس آف پرشیا، کراش باندیکوت و … را نام برد.

انواع کنسول های بازی
پلی استیشن 2

در ایران پلی استیشن 2 پر فروش ترین کنسول تاریخ کشور است که در زمان عرضه قیمتی معادل 150 هزار تومان داشته است.

کنسول بازی ایکس باکس (xbox) 2001

حدود 8 سال بود که شرکت سونی با کنسول های پلی استیشن بازار گیم و کنسول ها را کاملا از آن خود کرده بود تا اینکه مایکروسافت اولین محصول خود را تحت عنوان ایکس باکس وارد میدان رقابت کرد.

کنسول ایکس باکس
کنسول ایکس باکس

در ابتدا ایکس باکس نتوانست موفقیت های پلی استیشن را تکرار کند اما این سر آغازی برای رقابت کنسول های مایکروسافت و سونی بود که حتی اکنون نیز این رقابت ادامه دارد.

کنسول ایکس باکس 360 (xbox 360) سال 2005

مایکروسافت برای اینکه قافله را به سونی نبازد، 4 سال بعد از اولین محصول خود، موفق شد که ایکس باکس 360 را به عنوان جدید ترین کنسول بازی خود بازار عرضه کند.

کنسول xbox 360
کنسول ایکس باکس 360

در آن سال ها کم کم ایکس باکس 360 جایگاه خود در بازار را محکم می کرد و سیر صعودی مخاطبانش نیز بر این حقیقت صحه می گذاشت. کنترل این دستگاه برای مخاطبان بسیار جالب توجه بود و مخاطبان مایکروسافت در مقایسه با سونی در حال افزایش بودند.

در همین سال بود که سونی اولین کنسول دستی خود را روانه بازار کرد.

پی اس پی (playstation portable- psp) 2005

پی اس پی اولین کنسول دستی شرکت سونی است که با بهره گیری از تجربیات سایر محصولات، با بهترین کیفیت زمان خود به بازار عرضه شد. در ابتدا بازی های پلی استیشن 2 برای ساپورت این کنسول کافی بودند اما با گذشت زمان، فرانچایز هایی برای این کنسول دستی ایجاد شدند.

کنسول بازی چیه

کنسول بازی پلی استیشن 3 (playstation3) 2006

پلی استیشن 3 کامل کننده پلی استیشن 2 بوده اما گرافیکی بالاتر را برای مخاطبان به وجود آورد. از مهمترین بازی های آن می توان بازی فراموش نشدنی gta v را نام برد.

کنسول بازی پلی استیشن
پلی استیشن سه

پلی استیشن 3 به عنوان جدید ترین کنسول بازی زمان خود نتوانست موفقیت کنسول های قبلی سونی را تکرار کند.

توجه: معرفی انواع کنسول های بازی به زودی تکمیل خواهد شد

سخن پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که کنسول بازی چیست و به تعبیر عامیانه تر کنسول بازی یعنی چه، همچنین قدیمی ترین و جدید ترین کنسول بازی را نیز معرفی کردیم. چرا که برای خریدن و استفاده از آن ها نیاز است که تاریخچه ی مختصری از آن ها را بدانیم.

به صورت کلی از سال 1990 و با فراگیری شدن ویدیو گیم ها، کنسول ها از مهمترین ابزار بازی و سرگرمی کودکان و بزرگسالان محسوب می شوند.

لطفا نظرات و تجربه خودتان را از استفاده از هرکدام از این کنسول ها با ما در میان بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *