یکی از قهرمانان و نوابغ شطرنج جهان، میخائیل تال (Mikhail Tal) است که در ادامه با بیوگرافی کامل او آشنا می شویم. با پروچس( شطرنج حرفه ای ) همراه باشید.
میخائیل تال، استاد بزرگ شطرنج، در سال 1936 در شهر ریگا، پایتخت لتونی به دنیا آمد. تال در سن 6 سالگی توسط پدرش که یک پزشک در روستای یورلا در نزدیکی پرم بود، شطرنج را آموخت.
اگرچه او حافظه شگفت انگیزی داشت و آنقدر مشتاق دانش بود که در همان سال اول مدرسه، به صورت جهشی در کلاس چهارم قرار گرفت، اما در ابتدا علاقه کمی به شطرنج نشان می داد و کتاب و سرگرمی های دیگر را ترجیح می داد. اما چند سال بعد از بازی با پسر عموی خود، به این بازی فکری علاقه شدیدی نشان داد و سپس به باشگاه شطرنج کاخ پیشگامان جوان در ریگا، پیوست.
او شروع به بازی در مسابقات کرد و به طور پیوسته زیر نظر مربی توانا، الکساندر کوبلنتس، پیشرفت کرد. تال به حرکات پیچیده و جسورانه اش شهرت داشت و به دلیل سبک تاکتیکی منحصر به فرد خود به عنوان ” جادوگر ریگا “ شناخته می شد. این سبک او رویکردی بود که برد در چندین بازی خارق العاده را برایش به ارمغان آورد. او در سن 23 سالگی، جوانترین قهرمان شطرنج جهان شد.
فقر و مشکلات طولانی مدت، عمدتاً به دلیل سبک زندگی مملو از مشروبات الکلی و سیگار، متأسفانه به قیمت جان تال در 55 سالگی تمام شد. با این وجود زندگی نامه میخائیل تال و بازی های او، یک اثر کلاسیک محسوب می شود.
بازی های میخائیل تال
میخائیل تال به مدت شش سال در مسابقات جوانان شرکت کرد و از رتبه آخر به رتبه اول تیم رسید؛ چنین پیشرفت سریعی در صحنه شطرنج لتونی تا مدت ها برای او ادامه یافت و با اولین قهرمانی او در لتونی در سال 1953 به اوج رسید.
شطرنج آنلاین (جهت انجام بازی شطرنج، بصورت دونفره و یا با هوش مصنوعی کلیک کنید)
تال اولین قهرمانی را از شش دوره مسابقات قهرمانی شوروی، در سال 1957 بدست آورد که شامل یک میدان رقابتی 22 نفره با بازیکنانی همچون پل کرس، دیوید برونشتاین، بوریس اسپاسکی، ویکتور کورچنوی و تیگران پطروسیان بود. او سال بعد، مقام دوم این مسابقات را بدست آورد.
میخائیل تال و بابی فیشر
مهم ترین پیروزی تال تنها در تورنمنت سال 1958 نبود. او در این سال همچنین برنده مسابقات بین منطقه ای در یوگسلاوی شد، جایی که شش نفر برتر به مسابقات نامزدها در سال 1959 راه یافتند. تال تورنمت نامزدها را با برد عالی 4/4 در برابر بابی فیشر، قهرمان 16 ساله آینده جهان ادامه داد.
اما بعد از آن دیگر هرگز نتوانست فیشر را شکست دهد. فیشر چیزهای زیادی در مورد سبک بازی فداکارانه تال خوانده بود و همچنین به شدت مشتاق بود تا برای جبران باخت های گذشته با تال بازی کند و نبوغ خود را به او نشان دهد!
بیشتر بخوانید: زندگینامه بابی فیشر
مسابقات قهرمانی جهان 1960
در فینال این دوره از مسابقات ، میخائیل تال با 32 حرکت قاطع، در مقابل دفاع فرانسوی ای که مورد علاقه بوتوینیک بود، به برتری رسید و عنوان قهرمانی جهان را کسب کرد. به طوری که او و مربی اش الکساندر کوبلنتس به درستی حدس زده بودند که بوتوینیک چه سبکی را بازی خواهد کرد.
تال جوانترین قهرمان جهان تا به آن روز بود، رکوردی که توسط گری کاسپاروف در سال 1985 شکسته شد.
حتما بخوانید: رکورد های شگفت انگیز شطرنج
مسابقات قهرمانی جهان 1961
بوتوینیک به طور خودکار طبق قوانین آن زمان، یک بازی برگشت به دست آورد و با پیروزی، عنوان قهرمانی خود را دوباره بدست آورد.
میخائیل تال 24 ساله، با وجود اینکه هنوز کمتر از نیمی از سن بوتوینیک (50 ساله) را داشت، اما سلامتی اش با مشکل مواجه شده بود و کلیه هایش در وضعیت بدی قرار داشتند. اما تال هیچ بهانه ای نیاورد و شکست خود را به تغییر رویکرد بوتوینیک، که آن را پیش بینی نکرده بود، نسبت داد .
دوران پس از قهرمانی:
تال در شانس بعدی خود برای رسیدن به قهرمانی جهان، در مسابقات کاندیدای 1962، مجبور شد برای حفظ سلامتی اش کناره گیری کند و دیگر نیز به مسابقات قهرمانی جهان راه پیدا نکرد، اما همواره در دهه 1960 به عنوان یک نیروی قدرتمند در شطرنج جهان شناخته میشد. به طوری که در سال 1964 نیز در مسابقات بین المللی در هاستینگز، ریکیاویک و کیسلوودسک قهرمان شد.
علاوه بر این، او در سال 1964 در مسابقات بین منطقه ای آمستردام، به تساوی رسید و به این ترتیب برای مسابقات نامزدها واجد شرایط شد. تال در مسابقات نامزدها و در دو راند اول، لایوس پورتیش و بنت لارسن را شکست داد و منتظر یک پیروزی دیگر برای قهرمانی بود اما متأسفانه باخت به بوریس اسپاسکی در فینال نامزدها، مانع رسیدن او به مسابقات قهرمانی جهان شد.
او در مسابقات بین منطقه ای مسکو در سال 1982 نیز، پس از کاسپاروف و بلیاوسکی سوم شد، اما تنها دو نفر برتر به مسابقات نامزد ها راه می یافتند.
این ناکامی های میخائیل تال برای راهیابی به مسابقات قهرمانی 1984، 1987 و 1990 نیز ادامه داشت.
اگرچه آقای تال عنوان قهرمانی جهان را تکرار نکرد اما او به بازی در سطوح جهانی مسابقات ادامه داد و به طور پیوسته جوایز درخشانی را در حرفه شطرنج کسب کرد.
میخائیل تال و گری کاسپاروف
در شطرنج کلاسیک و در مجموع بازی هایی که این دو بازیکن با هم انجام دادند، گری کاسپاروف با نتیجه 2 بر صفر میخائیل تال را شکست داد و تقابل این دو بازیکن شامل 9 تساوی هم بود. همچنین در بازی های بلیتز نمایشگاهی، گری کاسپاروف 3 بر 1 تال را شکست داد و 11 بازی نیز با تساوی به پایان رسیدند.
افتخارات میخائیل تال
- میخائیل تال، بازیکن فوق تهاجمی ای بود که به عنوان یک نیروی جوان و مقاومت ناپذیر، در سال های 1957 و 1958 قهرمان اتحاد جماهیر شوروی شد.
- پس از پیروزی در مسابقات بین منطقه ای 1958 و مسابقات کاندیداهای 1959،جوان ترین و هشتمین قهرمان شطرنج جهان در سال 1960 شد.
- او رکوردهای اولین و دومین دوره طولانی بدون شکست در تاریخ رقابت های شطرنج را در اختیار دارد. بسیاری از مقامات، او را بزرگترین استاد بزرگ تهاجمی تمام دوران می دانند.
سبک بازی میخائیل تال
تال، شطرنج را به خودی خود دوست داشت و معتقد بود که “شطرنج قبل از هر چیز هنر است”. او به این معروف بود که بازی های بلیتز متعددی را در برابر بازیکنان ناشناخته یا نسبتا ضعیف صرفاً برای لذت بازی انجام می دهد.
او الگوی بازیکنان هجومی بود و یک سبک بازی بسیار قدرتمند را توسعه داد. رویکرد او نسبت به بازی، عمل گرایانه بود و از این نظر، او یکی از وارثان قهرمان سابق جهان، امانوئل لاسکر است.
او اغلب در جستجوی ابتکار، مهره ها را قربانی میکرد و با چنین قربانی های آشکاری، پیچیدگیهای گستردهای ایجاد می کرد به طوری که بسیاری از استادان، حل همه معماهایی را که او روی تخته ایجاد میکرد غیرممکن میدانستند. اگرچه تحلیلهای عمیقتر بعد از بازی، نقصهایی را در برخی از تصورات او یافت.
کتاب های میخائیل تال
میخائیل تال یکی از بهترین شطرنج نویسان جهان بود و همچنین به عنوان ویراستار مجله شطرنج لتونی از سال 1960 تا 1970 فعالیت می کرد. دو کتاب او که با نام های زندگی و بازی های میخائیل تال (1976) و مسابقه تال بوتوینیک 1960 برای قهرمانی جهان (1970) ترجمه شده اند، گنجینه ادبیات شطرنج هستند.
یکی از کتاب های نوشته شده در مورد میخائیل تال، کتاب بهترین بازیهای میخائیل تال 1 – جادوی جوانی، اثر تیبور کارولی در سه جلد است که بازیهای هشتمین قهرمان جهان را با جزئیات بیسابقهای تحلیل میکند. به تفسیر خود نویسنده:
هدف من از نوشتن این مجموعه مستندسازی حرفه و بهترین بازیهای تال با سطحی از توجه و دقت بوده است که قبلاً هرگز انجام نشده است. من با دهها بازیکن بزرگ نیز تماس دارم که آنها چه به عنوان یک شخص و چه به عنوان یک حریف خاطرات خود را از تال به اشتراک گذاشتند.
نتیجه کار سخت کارولی جذاب است و باید اعتراف کرد که کاملاً اعتیاد آور است.
بیشتر بدانید: بهترین کتابهای شطرنج
سخنان میخائیل تال
میخائیل تال سخنان و نقل قول های زیادی داشته است که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
- دو نوع قربانی وجود دارد: قربانی صحیح و قربانی من.
- البته خطا برای بازی شطرنج خوب نیست، اما خطا اجتناب ناپذیر است و در هر صورت بازی بدون خطا یا به قول خودشان «بازی بی عیب» بی رنگ است.
- بازی برای تساوی، با مهره سفید، تا حدی جرم علیه شطرنج است.
- اگر منتظر بمانید تا شانس به دست بیاید، زندگی بسیار کسل کننده می شود
- شما نمی توانید از اشتباه کردن و بدشانسی دوری کنید
مرگ میخائیل تال
به گزارش خبرگزاری ایتارتاس روسیه، میخائیل تال، استاد بزرگ لتونیایی که عنوان قهرمانی شطرنج جهان را در سال 1960-1961 در اختیار داشت و یکی از محبوبترین بازیکنان این بازی فکری بود، در سن 55 سالگی، پس از یک دوره طولانی بیماری و پس از انتقال به بیمارستان برای انجام عمل جراحی به دلیل بیماری شدید کلیوی، در مسکو درگذشت.
از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آقای تال امیدوار بود که نماینده لتونی در المپیاد جهانی شطرنج در مانیل باشد، اما به دلیل بیماری نتوانست این سفر را انجام دهد.
تال در محافل شطرنج، به عنوان جادوگر ریگا شناخته میشود، جادوگری که از فداکاریهای جسورانه و پیچیدگیهای غیرقابل درک روی صفحه شطرنج لذت میبرد. مراسم یادبود میخائیل تال از سال 2006 هر ساله برای گرامیداشت یاد او در مسکو برگزار می شود.
کلامِ شطرنج حرفه ای:
در این مطلب نگاهی به زندگی نامه میخائیل تال، استاد بزرگ لتونیایی معروف به جادوگر ریگا انداختیم و به سبک بازی تهاجمی و افتخارات او اشاره کردیم. امیدواریم مطالب پروچس(شطرنج حرفه ای) برای شما مفید بوده باشد.
روحش شاد یادش گرامی.